header lines

Creatieve brainwaves

 

Eind 2018 is er een nieuwe wind gaan waaien in het online marketinglandschap met de komst van Boys with Brains. We zijn vandaag te gast in Eindhoven bij een voor de markt geheel nieuw creatief online marketing bedrijf, Boys with Brains, waar we met een van de oprichters (One of the boys zoals hij zelf zegt) Dave Spijker, een geanimeerd gesprek aan zijn gegaan.

Plezier en creativiteit is de voedingsbodem voor de toekomst

Van ICT naar de creatieve kant van het internet

Direct als ik het inspirerende terrein, sectie-C, van de oude kantoor- en fabriekshallen van Stork oploop, waar vroeger de lantaarnpalen werden gerealiseerd door de Firma Nolte om de Nederlandse straten van licht te voorzien, proef ik de creatieve sfeer van de bedrijven die er zijn gevestigd. Op de gehele eerste etage van het oude hoofdkantoor is daar het nieuwe kantoor van Boys with Brains gevestigd. Direct bij binnenkomst is de hippe en relaxte ‘Google’ look and feel al te herkennen.

Je bent vanuit het opbouwen van je eigen ICT bedrijven nu aan de andere kant van het internet beland?
Beetje wel he? Ik ben in 1999 gestart na jaren in de horeca werkervaring te hebben mogen opdoen in de telecombranche. ISDN begon ik mee, waardoor je als beller nummerherkenning had en je dus het nummer kon herkennen van de persoon die jou belde. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar dat was toen echt ongelooflijk bijzonder. Ook kon je een voicemail systeem gaan koppelen aan je telefooncentrale, waardoor je bij niet opnemen een gesprek toch kon aannemen. Dat waren destijds de revolutionaire stappen waarmee bedrijven begin 2000 grote groei doormaakten. Het werd een wildgroei aan telecombedrijven met ieder hun eigen unieke telecomsystemen en oplossingen. Uiteindelijk overigens allemaal in mijn ogen nog steeds met maar één doel en dat was elkaar te kunnen bellen. Uiteindelijk ben ik in 2007 gestart met mijn eigen telecombedrijf waarbij internet voor het transport van de telefonie ondertussen gemeengoed was geworden. Mijn primaire doelgroep werd de retail branche en we groeiden uit tot één van de grootste aanbieders in de Benelux voor winkeliers van internet, telefonie en services zoals pinnen voor hun winkel. In 2018 heb ik mijn bedrijven verkocht om mij meer te kunnen richten op mijn passie van marketing, want diezelfde passie had ons de afgelopen 11 jaar ook onderscheidend gemaakt ten opzichte van andere ICT aanbieders.

Dus je startte maar ‘even’ een online marketing bedrijf?
De ideeën voor Boys with Brains waren er al langer. Ik heb altijd een droom gehad om de manier van denken in met name traditionele werelden vrijer te vertalen door slimme marketing te koppelen aan begrijpelijke uitleg en vertaling. Boys with Brains bestaat uit een aantal creatieve geesten of liever gezegd aandeelhouders die ieder met hun eigen achtergrond en eigen bedrijven gezamenlijk de juiste invulling geven aan het geheel. Vanwege de verschillende achtergronden is het leuk dat iedereen zijn toegevoegde waarde kan inbrengen waardoor je een 1+1=3 situatie krijgt. Hoe leuk is dat! We hebben ons eigen web ontwikkelings- en design team in huis om alle online platformen en concepten te realiseren. Ook hebben we SEO- en SEA specialisten in huis om de vindbaarheid te bewerkstelligen. We kunnen dus de “Total Package’ bieden aan onze eigen services en deze uiteindelijk ook inzetten voor derden.

Maar wat doen jullie dan precies?
Goeie vraag. Ik zag vaak bedrijven met een mooie dienst of product, maar dat ze die moeilijk konden verkopen, doordat ze het niet goed konden uitleggen of het te technisch te maken. Met Boys with Brains bedenken en ontwikkelen wij eigen services die uiteindelijk online beschikbaar worden voor bedrijven. Deze services beginnen als concept. Als het concept is getoetst op de haalbaarheid in de markt zorgen wij ervoor dat we het gaan vermarkten onder Boys with Brains. Is het concept volwassen aan het worden, dan maken we er een zelfstandige onderneming van en trachten we niet alleen als Boys with Brains eigenaar te blijven, maar zoeken we ook ondernemers die samen met ons het nieuwe bedrijf verder willen laten groeien.

Jullie werken volgens de ‘Apple feeling”? Wat houdt dat in?
Ja inderdaad. De ‘Apple feeling’ is het gevoel dat begint bij de klant bij het zien en beleven van een service of dienst die van het begin tot het eind klopt zonder ingewikkeld gedoe. Pak als voorbeeld de Apple Airpods. Alleen de Apple Store al is een beleving op zich. Deze is hier in Eindhoven hetzelfde als in New York. Het geeft je een gevoel van luxe en kwaliteit. Dan krijg je die gave design doos waarin je nieuwe oordopjes zich bevinden. Je haalt die prachtige oplaadbare bewaarcase uit de doos en het gevoel van degelijkheid bekruipt je. Zonder een benodigde gebruiksaanwijzing melden de AirPods zich automatisch aan op je smartphone (iPhone). Je krijgt als gebruiker meteen je naam te zien in beeld als nieuwe eigenaar van de Airpods. Dat geeft je dat speciale gevoel. Dan is de kwaliteit ook nog eens subliem en de werking verrassend. Dat is dus de ‘Apple feeling’ die wij in onze concepten uitsluitend doorvoeren, zodat onze klanten ook dat gevoel van bijzonder zijn doorvertellen aan onze toekomstige klanten. Gewoon goed en geen gedoe met juiste smile op je gezicht. Dat is waar wij voor staan met de Boys with Brains.

Heb je daar voorbeelden van?
Neem Offerteshop.nl. Dat online platform bestaat eigenlijk al sinds 2004 toen ik het had opgestart, maar vanwege mijn destijds groeiende ICT bedrijf heb ik het, vanwege de focus houden, geparkeerd. Ook toen al kon je beter iets goed doen als meerdere dingen half. Offerteshop.nl is een online leadplatform dat klanten en leveranciers bij elkaar brengt. Stel je bent op zoek naar bijvoorbeeld een advocaat, accountant, notaris of verhuisbedrijf. Je gaat online zoeken en je komt als je wellicht in de zoekmachine van Google zoekt, bovenaan Offerteshop.nl tegen. Op de website van Offerteshop.nl word je eenvoudig door de Chatbutler (Chatbot) geholpen via een slim vraag en antwoord spel waarmee je direct de juiste invulling geeft aan je offerteaanvraag. Deze offerteaanvraag behoef je dus maar een keer te doen. De aanvraag gegevens die de Chatbutler heeft verzameld worden gedeeld met een 5-tal leveranciers in jouw aanvraag gebied, die jou dan als offerte aanvrager op hun beurt weer kosteloos voorzien van een gerichte offerte.

Dus het is een leadgeneratie systeem?
Ja het genereert ‘warme’ leads van direct zoekende klanten. Je hoeft als leverancier dus niet koud te bellen naar potentiële klanten. Dit scheelt leveranciers onnoemelijk veel kosten aan telefonische verkoop. Ze krijgen nu dagelijks gerichte offerte aanvragen binnen van daadwerkelijk zoekende klanten.

Kan ik hier dan dus aandeelhouder van worden?
Ja dat klopt. Wij bieden met al onze concepten participanten de mogelijkheid om aandeelhouder te worden, maar wij zijn vooral op zoek naar participanten die ook iets kunnen toevoegen aan het succes van een concept. Neem een ander nieuw platform van ons, Publeasy.nl. Dat is een online tool voor feitelijk ieder bedrijf dat wel eens aan marketinguitingen doet. Dit kan eenvoudig realiseren van een mailtje, folder of banner zijn online, maar ook het kwalitatief opmaken van social media berichten of andere uitingen via print voor op de deurmat of digitaal via narrowcasting. alles vanuit één systeem. Publeasy staat voor eenvoudig en publiceren. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om eigenlijk van iedere medewerker een marketeer te maken, zonder dat ze direct kennis behoeven te hebben van ingewikkelde opmaak programma’s. Het biedt online tools om folders te drukken of banners en andere zaken online te printen. Ook Publeasy.nl is momenteel van een concept naar een eigen onderneming gegaan. Zowel Offerteshop.nl, dat maandelijks al ruim 7000! aanvragen genegeerd als Publeasy.nl zijn voorbeelden van onze creatieve ideeën die nu omgezet zijn naar zelfstandige ondernemingen.

Hebben jullie die concepten dan gewoon op de plank liggen?
We houden maandelijks ‘brainstorm sessies” met de boys en delen tussentijds actuele ideeën, die we dan toetsen op haalbaarheid met elkaar. Het lastige is dat veel ideeën echt heel gaaf zijn, maar vaak ook veel tijd en geld gaan kosten in de opstart. Geld is veelal te vinden, maar tijd wordt lastiger als die maar spaarzaam is. Ook zie je concepten die wij nu op de plank hebben liggen waar TV- en of radioreclame een vliegende start zou kunnen geven, maar waarbij de opstartkosten dusdanig hoog zijn, dat je ze soms even moet parkeren tot een later moment.

Wat is jullie doel met Boys with Brains?
Het doel is om met een leuke groep positieve en creatieve mensen platformen te realiseren die van toegevoegde waarde zijn voor onze klanten en dus beide een win=win bieden. Daarnaast is vooral het plezier en dus lol hebben in wat we doen een belangrijke factor van onze tijdsbesteding, want geld verdienen is noodzakelijk, maar plezier hebben een absolute must.

Ik loop met een hoofd vol creatieve ideeën richting mijn auto en kijk nog eens om naar het gave logo van Boys with Brains. Spontaan bekruipt mij een gevoel van jaloezie richting Dave en zijn ‘boys’. Wat een gaaf bedrijf om in te werken zeg. Ik verwacht dat wij hier nog veel van gaan gaan horen de komende jaren.

Naar overzicht