Nederlands Engels
header lines

Service with a Smile

Er is een nieuwe wind gaan waaien in het service & installatie landschap met de komst van Boys with Brains.  We zijn vandaag te gast in Rosmalen direct aan de A2 bij ‘s-Hertogenbosch bij een voor de markt geheel nieuw slim fulfilment servicebedrijf, Boys with Brains, waar we met een van de oprichters (One of the boys zoals hij zelf zegt) Dave Spijker, een geanimeerd gesprek aan zijn gegaan.

Dienstverlenen met een glimlach is de overlevingsstrategie voor de toekomst

 

Van ICT leverancier naar de service & installatie kant

Direct als ik het gave bedrijfspand inloop word ik door de receptioniste hartelijk welkom geheten en is het gevoel gelijk goed en warm. Je proeft gelijk de jonge en hippe sfeer van de bedrijven die er zijn gevestigd. Ik word al snel opgehaald door Dave Spijker die mij na een kleine rondleiding naar het nieuwe kantoor van Boys with Brains brengt, waar de mooie stalen kozijnen direct al aangeven dat we hier bij een jong, hip, maar wel professioneel bedrijf zijn.

Je bent vanuit het opbouwen van je eigen ICT bedrijven nu aan de uitsluitend service & installatie kant van de branche beland
Ja dat klopt. Na bijna 20 jaar direct actief te zijn geweest in de internet- en telecom branche ben ik na de verkoop van mijn internet- en telecom bedrijven nu eigenlijk aan de andere kant van die branche beland. Ik kwam een jaar of 4 geleden al eens in contact met mijn huidige Italiaanse businesspartner die over geheel Europa een servicenetwerk had opgezet. Toendertijd was zijn vraag of ik met mijn bedrijven geen ICT service voor zijn klanten kon verrichten in de Benelux en stukje Duitsland. Gezien dat ik mij toen op partners en voornamelijk eindklanten richte met onze eigen diensten en producten was dit geen match. Ondertussen natuurlijk nu wel die stap genomen en zijn we door de slimme indeling van het gezamenlijke netwerk in staat om middels dezelfde Smart Services Software tool en dezelfde gezamenlijk 24×7 meertalige servicedesk in wel 17 landen in Europa service te verlenen. Mijn collega’s uit bijvoorbeeld Spanje zetten ons in voor hun klanten in Nederland, België en stukje Duitsland. Andersom bedienen wij nu onze klanten in die landen en is de gemene deler dat we allemaal volgens dezelfde procedures en systemen werken, waardoor onze opdrachtgever niet zelf hoeven te bedenken hoe ze als bijvoorbeeld Nederlandse partij nu klanten in Spanje kunnen bedienen.

Dus je startte maar ‘even’ een nieuw fulfilment service bedrijf?
De ideeën voor Boys with Brains waren er al langer. Ik heb altijd een droom gehad om de manier van denken in met name traditionele werelden vrijer te vertalen door slimme marketing te koppelen aan begrijpelijke uitleg en vertaling. Boys with Brains is geheel ingericht om service en ondersteuning te bieden aan zowel producenten als leveranciers die hun eindklanten bedienen. Veel leveranciers en producenten hebben mooie producten en diensten, maar kunnen zodra het is verkocht lastiger zorgen dat de producten ook goed en vooral snel geïnstalleerd worden. De service verlening bij een onverwachtse storing is vaak nog veel lastiger zelfs. Veel gehoorde kreet is dan ook…’ toen het verkocht was zag ik ze niet meer’. Dat is natuurlijk niet hetgeen je als leverancier van een product of dienst wilt uitstralen. Daar is het bestaansrecht van Boys with Brains ontstaan. Wij zijn de ‘handjes’ die uiteindelijk zorgdragen voor die belangrijke glimlach van de eindgebruiker.

Maar wat doen jullie dan precies?
Goeie vraag. Ik zag vaak bedrijven met een mooie dienst of product, die wel konden verkopen, maar dat ze gewoon niet genoeg handjes in huis hadden om ook te zorgen voor een gedegen en snelle installatie. Laat staan voor een gedegen servicekanaal bij calamiteiten. Met Boys with Brains hebben wij in eerste instantie 2 unieke pijlers in huis opgezet. Ten eerste zoals gezegd een internationale meertalige servicedesk die ook daadwerkelijk 24×7 beschikbaar is en in momenteel 17 Europese landen actief is. De medewerkers staan dus de klanten in de taal van het land te woord. Ten tweede dus de slimme Smart Service Software, waarin alle stappen volledig worden geregistreerd en ook de artikelen waar wij service op verlenen worden vastgelegd. Is een onderdeel ‘kapot’ op locatie van de eindklant, dan gaan wij namens de opdrachtgever op pad met onze technische koeriers en vervangen wij het kapotte onderdeel. Geen of een zo kort mogelijke verstoringen op locatie dus. Het nieuwe onderdeel wordt geregisseerd in de Smart service Software en het vervangen onderdeel wordt centraal in Nederland in ons logistieke centrum in Tiel verzameld, waar het wordt gerepareerd of teruggestuurd naar de leverancier of producent. Doordat onze opdrachtgevers eigenaar blijven van de goederen en wij uiteindelijk de ‘handen en voeten’ zijn die zorgen voor installatie en serviceverlening kunnen we voor eigenlijk ieder product dat van A naar B moet en installatie & service behoeft partij zijn.

Heb je daar voorbeelden van?
Paar weken terug kwam er nog een mooie opdracht binnen. Een klant van ons heeft ruim 1000 koffiemachines in Nederland en België staan bij bedrijven. Nu is daar door de Corona-crisis een extra probleem voor hem ontstaan. Veel koffiemachines staan al maanden stil en dat is niet alleen slecht voor de bedrijven, maar ook voor de producten die in de koffiemachines zitten. Neem alleen al de melk voor cappuccino, die een bepaalde houdbaarheidsdatum heeft. Nu hebben wij de opdracht gekregen om voor die 1000 koffiemachines eens een extra servicebezoek te brengen en dus te zorgen dat we gelijktijdig ook een controle doen op de producten die erin zitten. De leverancier heeft als extra gebaar richting zijn eindklanten gezorgd dat onze technische koeriers ook gelijk een starterskit bij zich hebben met verse producten, zodat we straks ook een echte verse start hebben nu de horeca weer opengaat. Zo’n uitrol kunnen wij door de brede beschikking van technische koeriers in ons team binnen 2 weken volledig uitvoeren. Van projectmanagement tot aan de uitrol op locatie. Het koffiemachine bedrijf kan zich richten op de innovatie van hun producten en wij ontzorgen ze met de rest. Zij behoeven zich dus niet druk te maken over hoe de producten geplaatst worden en vooral niet als er eens iets is met hun producten. Die goede samenwerking is belangrijk, want zeker doordat we in meerdere landen actief zijn en onze tarieven daardoor ook normaal blijven kunnen wij voor veel partijen het verschil maken. Daarnaast is die centrale vastlegging in onze Smart Service Software de sleutel van ons succes.

Is iedere leverancier interessant voor jullie?
Ja eigenlijk wel, als het maar diensten of producten zijn die in veelvoud te leveren of  te installeren zijn. Onze technische koeriers worden bij een nieuw product of dienst getraind en kunnen door centrale aanpak en vastlegging in de Smart Service Software snel op pad. Meestal worden verstoringen uiterlijk next business day verholpen, maar veelal nog sneller doordat we een brede spreiding over de landen hebben van technici en we natuurlijk wel proberen als wie iemand in de buurt hebben een ritje gelijk al op te pakken. De motivatie om kwalitatief en snel te schakelen heerst niet alleen bij ons als directie, maar juist ook bij de collega’s op de weg, want iets bedenken op directie niveau is 1, maar het ook zo laten uitvoeren zoals besproken en bedacht met de opdrachtgever is 2. Wij installeren en servicen op diverse markten. Van Pc’s, laptops en printers tot aan tv schermen voor migranten woningen, fotokiosken en zonnepanelen. Je weet nooit waar de vraag vandaan komt, maar we vullen hem met liefde in.

Hebben jullie die technische koeriers dan gewoon op de bank zitten?
We hebben als je alleen naar de BeNeLux kijkt een vast team van technische koeriers en installateurs (engineers) in huis. Ook voor de zwaardere langer durende installatie klussen, zoals het aanleggen van specifieke bekabeling staan we voor de opdrachtgever klaar. We kunnen momenteel in de Benelux opschakelen tot 120 man (en vrouw) en daarnaast hebben we nog een flexibele schil van partners die we kunnen inzetten. Er zal door een overname rond augustus van dit jaar van de serviceafdeling van één van onze aandeelhouders nog een hoop kennis en kunde bijkomen, waardoor we ook in de markten zoals utiliteitsbouw en W&E installaties nog meer als totale servicepartner gaan functioneren.

Ga je nu ook voor je oude branche, de internet en telecompartijen aan de slag?
Wellicht komen die ook wel weer op mijn pad, maar tot dusver ben ik persoonlijk nog niet direct benaderd door die branche om installaties of serviceverlening voor ze te kunnen oppakken. Zal ook wellicht nog wat gevoelig liggen aangezien ik vroeger met mijn vorige bedrijven concurrent voor ze was de afgelopen 20 jaar, maar nu ik als onafhankelijke service en installatie partij juist ook voor hen iets kan bijdragen aan hun dienstverlening zullen die contacten zeker wel weer op gang komen. De markt is als je naar Nederland kijkt natuurlijk maar klein en ‘ons kent ons’ natuurlijk.

Wat is jullie doel met Boys with Brains?
Een positieve bijdrage leveren aan de markt van installatie & serviceverlening. Iedereen happy zou het doel moeten zijn, maar als wij in de praktijk al bij ieder van onze klanten en vooral hun eindklanten die belangrijke glimlach zien dat het weer werkt, dan hebben wij al een heel groot deel van onze doelstellingen behaald. Geld verdienen is noodzakelijk, maar plezier hebben een absolute must. Gewoon goed en geen gedoe met juiste smile op je gezicht. Dat is waar wij voor staan met de Boys with Brains, Smart Fulfilment Services.

Ik loop met een hoofd vol ideeën richting mijn auto en kijk nog eens om naar het gave logo van Boys with Brains. Spontaan bekruipt mij een gevoel van jaloezie richting Dave en zijn ‘boys’. Wat een gaaf bedrijf om in te werken zeg. Ik verwacht dat wij hier nog veel meer van gaan vernemen de komende jaren.

Naar overzicht